Η αλήθεια είναι, ότι συχνά ακούμε την λέξη «κολλαγόνο» που αποτελεί θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαι σίγουρη ότι λίγοι γνωρίζουν, τι είναι πραγματικά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη, που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες του (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 75% του βάρους ενός ανθρώπου, αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα. Είναι το βασικότερο συστατικό του συνδετικού μας ιστού, ο οποίος στηρίζει όλους τους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα, τα κόκαλα, τους τένοντες, τους μυς κ.α. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου.

Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, ο τύπους II και ο τύπος V. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, στα μαλλιά, στους μύες, στους τένοντες και στα οστά. Το κολλαγόνο τύπου II απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων και ο τύπος V στην κυτταρική μεμβράνη, στα μαλλιά και στον πλακούντα.

Η ποσότητα του στον οργανισμό μας, επηρεάζεται από ενδογενείς παράγοντες όπως είναι τα γονίδια και οι ορμόνες αλλά και από εξωγενείς, όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, το κάπνισμα, το στρες και η κακή διατροφή.

Επιπλέον, η παραγωγή κολλαγόνου επηρεάζεται και από την ηλικία, καθώς μετά τα 25 έτη, μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής του, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό και η εμφάνιση των ρυτίδων να βρίσκεται«προ των πυλών»!.

Στη φύση, το κολλαγόνο βρίσκεται αποκλειστικά στα ζώα, ειδικά στην σάρκα και στους συνδετικούς ιστούς των θηλαστικών. Οι πηγές του κολλαγόνου, μπορούν να προέρχονται από βοοειδή, χοίρους ή από ψάρια.

Μελέτες έχουν αποδείξει,ότι το κολλαγόνο από ψάρι, έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω του χαμηλότερου μοριακού βάρους που περιέχει, σε σχέση με το ζωικό κολλαγόνο.Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το υγρό πόσιμο κολλαγόνο από ψάρια, έχει ευεργετική δράση στη μείωση της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων, στην αύξηση της αντοχής των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα(ΟΑ),προκαλεί αύξηση της οστικής πυκνότητας και συμβάλλει θετικά, στο θέμα της αντιγήρανσης.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι το κολλαγόνο είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση συμπληρώματος, που όταν ο οργανισμός μας προσλαμβάνει ικανή ποσότητα και καλής ποιότητας κολλαγόνο, εξασφαλίζει συνθήκες μακροζωίας και καλύτερη ποιότητα ζωής, με υγεία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά !