Γλυκοζαμίνη + Θειϊκή Χονδροϊτίνη = Καλύτερη υγεία στις αρθρώσεις! της Ευαγγελίας Ζευκιλή, Διατροφολόγου

Ποιος δεν έχει νιώσει κατά περιόδους έναν πόνο στα γόνατά, στην μέση του ή ακόμα και στα χέρια του; Η αλήθεια είναι, ότι μία σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα, ταλαιπωρούν συχνά άνδρες και γυναίκες με αποτέλεσμα, να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση κ.α. Παρακάτω λοιπόν, θα μιλήσουμε για δύο πολύ σημαντικά συστατικά, του ανθρώπινου σκελετού και των αρθρώσεων, που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην πορεία των παραπάνω παθήσεων.

θειική γλυκοζαμίνη (HCL) είναι ένα αμινοσάκχαρο που παράγεται φυσικά στο σώμα, από ένα σάκχαρο (γλυκόζη) και ένα αμινοξύ (γλουταμίνη). Η γλυκοζαμίνη είναι ο πρόδρομος της θειικής χονδροϊτίνης, μιας γλυκοζαμινογλυκάνης (GAG) που σχηματίζει τους σκληρούς, ινώδεις ιστούς του χόνδρου (το σκληρό συνδετικό ιστό που βρίσκεται κυρίως στα οστά, κοντά στις αρθρώσεις του σώματος).

Τόσο η θειική γλυκοζαμίνη όσο και η θειική χονδροϊτίνη, έχουν αποδειχθεί σε επαναλαμβανόμενες κλινικές μελέτες, πως βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) μιας κατάστασης, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ποσότητα του χόνδρου στις αρθρώσεις. Επειδή η θειική γλυκοζαμίνη, είναι ένα μόριο μικρότερο από την θειική χονδροϊτίνη, απορροφάται ευκολότερα και έτσι, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία του πόνου, που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως η λήψη της χονδροϊτίνης στην πραγματικότητα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της γλυκοζαμίνης.

Δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ότι τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και όσοι έχουν επιβαρύνει τις αρθρώσεις τους (γόνατα, ισχία), εξαιτίας υπερβολικού βάρους (παχύσαρκοι) ή έντονης σωματικής δραστηριότητας (αθλητές), να εμφανίζουν αλλοιώσεις στις αρθρώσεις τους.

Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει μειωθεί το «λιπαντικό μέσο» μεταξύ των επιφανειών των αρθρώσεων (το γνωστό ως αρθρικό υγρό), αλλά έχει υποστεί φθορά και ο χόνδρος. Έτσι η γλυκοζαμίνη (HCL) :

  • Μειώνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας
  • Βελτιώνει τη λειτουργία σε άτομα με ΟΑ ισχίου ή γόνατος
  • Μειώνει το οίδημα στις αρθρώσεις
  • Παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΟΑ για μέχρι και 3 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας
  • Συμβάλει στην ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων
  • Παρέχει προστασία κατά των κραδασμών
  • Προάγει την αποκατάστασή των χόνδρων
  • Παρουσιάζει ήπια αναλγητική δράση
  • · Έχει οφέλη σε καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα προϊόν φυσικής προέλευσης, που λαμβάνεται από την εξωτερική δομή αστακών και καβουριών(οστρακοειδή).

Η χονδροϊτίνη είναι μια ουσία καθοριστικής σημασίας για την υγεία των χόνδρων, των μαλακών ιστών δηλαδή αυτών που συγκρατούν τα οστά και βρίσκονται ανάμεσά τους, εμποδίζοντας την τριβή τους.

Μάλιστα, είναι υπεύθυνη για τη δέσμευση νερού και θρεπτικών ουσιών στον χόνδρο, διατηρώντας τον σπογγώδη και υγιή. Διατροφικές πηγές της συγκεκριμένης ουσίας δεν υπάρχουν. Έτσι, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα αυτής, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η χονδροϊτίνη, διατίθεται σε συμπληρώματα θειϊκής χονδροϊτίνης, τα οποία παρασκευάζονται από χόνδρο βοοειδών ή από πτερύγια καρχαρία. Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά ή άλλα σκευάσματα, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, πριν τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων.

Επομένως ,είναι σημαντικό οι δύο αυτές ουσίες, να λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής που βοηθούν στην αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού, να αποκαθιστά τις βλάβες του συνδετικού ιστού, παρέχοντάς του τη ουσία που χρειάζεται.